شیر ساخته ی گرت دیویس | فیلمی هالیوودی یا یک جنبش اجتماعی ؟!

ساخت وبلاگ
شیر ساخته ی گرت دیویس | فیلمی هالیوودی یا یک جنبش اجتماعی ؟!

خلاصه داستان

شیر (Lion) داستان درگیری درونی پسری هندی است که در کودکی خانواده و وطن خود را از دست داده .خانواده استرالیایی سرپرستی او را به عهده می گیرد اما زندگی او به یاد فقر خانواده خود و چشم انتظاری آنها از زمان گم شدنش، هر روز تلخ تر میشود و تلاش های او برای یافتن خانواده اش کم اثر است تا اینکه به کمک گوگل ارس و ممارست فراوان خانواده خود را می یابد و به هندوستان سفر می کند.

شناسنامه فیلم

شیر (به انگلیسی: Lion)  کارگردان: گرت دیویس /نویسنده: لوک دیویس/ بازیگران: دو پتل ، رونی مارا ، دیوید ونهام ، نیکول کیدمن ، ابیشک بهارات ، دیویان لادوا ، پریانکا بوس ، دیپیتی نوال ، تانیشتا چاتراجه ، نوازالدین صدیقی /فیلمبردار: گرگ فریزر/ محصول مشترک انگلستان ، استرالیا و آمریکا /سال: ۲۰۱۶

همواره در مواجهه با هالیوود و جشن بزرگ آکادمی  و اعطای شاید والامرتبه ترین جایزه سینمایی جهان یعنی اسکار ،دو رویکرد و ذهنیت متفاوت وجود دارد. دسته ای آن را جانب دارانه و گاه گاه سیاسی میشمارند و معتقدند این جایزه در راستای سیاست های تعیین شده مدریت جهانی امریکایی ها اعطا می شود و در مقابل این نظر، دسته ای با درنظر گرفتن روند اعطای اسکار و رای گیری از اعضای آکادمی و اصولا روند متفاوت این جشن چه در انتخاب آثار و چه در نوع انتخاب برگزیدگان ،معتقدند یک سیاست تعیین شده خاص دستوری و اعمال نظر یک مرجع غیر هنری درکار نیست اما ممکن است فضای حاکم بر جامعه هنری جهانی نتایجی داشته باشد که از آن یک نتیجه صرفا هنری گلخانه ای بیرون نیاید. نگارنده مطلب به نتیجه خاصی در این بین نرسیده اما به نظر میرسد اصولا نظر اول کاملا مردود است اما نظر دوم با تمام منطقی بودن در بعضی موارد جای بسی مناقشه دارد که یکی از آنها همین فیلم شیر است.

شیر ، یک نمونه تیپیکال از تمام المان هایی است که ما در ذهن خود از یک فیلم هندی داریم. از فرزندی که خانواده اش را گم کرده و پس از چندین سال به دنبال آنها میگردد ،گرفته تا عشق و عاشقی و رقص خیابانی و آهنگ هندی و مهمونی بازی و حتی اتفاقات خارق العاده ( سکانس پیدا کردن شانسی خانه از روی نقشه به طور کاملا تصادفی ) همه و همه به شیوه ای متفاوت و رقیق شده در فیلم وجود دارد.

شیر ،فیلمی است که در داستان خود هیچ امتیازی فراتر از یک فیلم هندی تیپیکال با تمام المان هایش از خود به نمایش نمی گذارد اما در روایت یک زبان عمومی را برای فهم تمام مردم جهان در پیش گرفته است. البته فیلم در روایت نیز به نوعی وامدار سبک فیلم هایی است که ما قبلا نمونه های آنها را دیدیم. اگر فیلم را به دو قسمت دوران کودکی سارو ( یا شرو به معنای شیر و نام فیلم) و دوران جوانی سارو ( با بازی Dev Patel) تقسیم کنیم ،به جرعت می توان گفت که قسمت اول فیلم به شدت ما را به یاد میلیونر زاغه نشین می اندازد و همچنین قسمت دوم فیلم و درگیری درونی سارو و تلاشش برای یافتن خانه و خانواده اش ما را به یاد کثیری از فیلم های از این دست می اندازد که شاید به علت مدل فیلم برداری و نماهای زیاد از طبیعت بتوان آن را با فیلم هایی مثل دریای درون و یا درخت زندگی بی شباهت ندانست.

فیلم شیر ساخته گرت دیویس

در قسمت اول تعلیق داستان بر چگونگی رشد سارو و همچنین گم شدن و پیدا نکردن خانواده اش و سپس یتیم خانه و سپردنش به خانواده دیگر بود که عملا با دانستن موضوع فیلم که خیلی اتفاق محتملی نیز میتواند باشد عملا تعلیق قسمت اول را از دست میدهیم و در قسمت دوم فیلم تعلیق داستان فیلم اساسا بر درگیری درونی سارو و یافتن خانواده اش بنا نهاده شده و مشخصا سعی میشود با پیشرفت داستان، بحران درونی سارو منجر به نمودهای بیرونی شود که از جمله ی آنها می توان به ضعف رابطه با نامزد یا دوستش ( با بازی Rooney Mara ) و به هم ریختن زندگی و ترک شغل و رابطه اش با خانواده( با بازی درخشان Nicole Kidman) اشاره کرد که این مسائل نیز بسیار سطحی و به دور از بحران است و عملا کششی بر مبنای تعلیق محسوب نمیشود. بنابراین ما با یک فیلم بی تعلیق و کند و نه چندان جذاب روبرو هستیم.

کارگردانی اما درخشان ترین قسمت فیلم است چرا که کارگردان اثر ( Garth Davis) تمام سعی خود برای تبدیل یک داستان ساده به یک اثر قابل تحمل را انجام داده و تا حد زیادی نیز موفق بوده است. فیلم از صحنه های طبیعی بهره میبرد و گاه و بیگاه به سراغ بیشه زار و مردم و بازار و کوچه و آسمان و زمین می رود. پلان های مختلف بی کلام از سارو در شهر و ساحل و کوه و دشت میگیرد و سعی میکند همه ی اینها را برای نشان دادن بحران های پیش روی سارو چه در هند و چه در استرالیا به نمایش بکشد.

شیر | فیلم هالیوودی یا یک جنبش اجتماعی ؟!

به شخصه ترجیح می دادم داستان همچنان در هند ادامه پیدا میکرد و یک فیلم هندی می شد تا اینکه در استرالیا و با یک دختر استرالیایی رقص خیابانی هندی را به شکل رقیق شده تماشا کنم و یا پیگیری پروسه یافتن خانواده یک کودک گم شده هندی را در استرالیا و حتی بی دغدغه بودن یک فرد در تمام دوران کودکی تا جوانی اش و به یک باره و صرفا با دیدن یک زولبیای هندی و یک حرف کاملا معمولی از مسافت شناسی یک مسیر به فکر خانواده افتادنش را!!

جدای از روند فیلم اما قرار دادن تصاویر واقعی داستان گم شدن شرو و بازگشت او به خانواده اش بسیار جذاب و هیجان انگیز بود و اینکه این فیلم به نوعی میخواهد پای خود را از یک فیلم فراتر بگذارد و خود را به یک حرکت دغدغه مند اجتماعی در ابعاد جهانی تبدیل کند بسیار جاه طلبانه و هیجان انگیز است و مایلم در این نوشته حتی اگر شما فیلم را ندیدید و یا پس از اتمام آن به سایت فیلم سر نزدید شما را دعوت کنم تا حداقل یک بار از سایت خوب این فیلم بازدید کنید تا ببینید می شود از یک فیلم و سایتش جز برای فروختن گردنبند شخصیت اصلی و یا یک تیتراژ دوباره فیلم استفاده کرد. و قدمی در راه یافتن تمام فرزندان جدا شده از خانواده هایشان برداشت و رسالتی از روی دغدغه را عهده دار شد.

بازیگران فیلم شیر

سرزمین هنر...
ما را در سایت سرزمین هنر دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : sarzaminhonar بازدید : 177 تاريخ : يکشنبه 25 تير 1396 ساعت: 8:09